REZUMATUL PROIECTULUI

          
          Proiectul propune o solutie pedagogica pentru eficientizarea formarii cercetatorilor profesionisti in vederea cresterii calitatii sociale, obiectiv strategic al sistemului national cdi. cercetarea se inscrie in categoria domeniilor de cercetare fundamentala cu potential in romania, anume domenii de granita, subdomeniul economia bazata pe cunoastere.
          Dezvoltarea pedagogica din ce in ce mai eficienta a competentei de cercetare stiintifica pe baza cunoasterii psihologice a activitatii de cercetare contribuie la progresul economiei bazate pe cunoastere. Directia de actiune priveste sustinerea cercetarii stiintifice fundamentale, in abordare interdisciplinara, prin studiul conceptului de competenta de cercetare stiintifica, analiza psihologica a competentei de cercetare stiintifica, testarea de curricula pentru formarea competentei de cercetare stiintifica, de asemenea prin statuarea si lansarea unei noi reviste de diseminare a experientelor de formare a competentei de cercetare stiintifica si a rezultatelor acesteia. Cercetarea proiectata verifica ipoteza generala conform careia competenta de cercetare stiintifica este un fenomen dinamic si complex ireductibil la elementele structurale ale procesului de creatie: problematizare - rezolvare de probleme - elaborare de solutie - verificare. Vor fi abordate dimensiuni complementare, aspecte etice si ecologice ale cercetarii stiintifice.
          Rezultatele asteptate constau in: contributii la definirea conceptului de competenta; elaborarea unei definitii operationale a competentei de cercetare stiintifica; cunoasterea profilului psihocomportamental al cercetatorului in domenii precum tehnica, educatie, economie, sanatate; construirea unor modele curriculare de formare initiala si continua a competentei de cercetare stiintifica; editarea unei reviste de diseminare a metodelor de formare a cercetatorului, de cautare a oportunitatilor de creatie, a metodelor si produselor cercetarii stiintifice.